ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουρχό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., κ. Γ. Σουφλιά

Θέμα: Καθυστερήσεις στην κατασκευή του αντιπλημμυρικού αγωγού του Κρυονερίου

Η κατασκευή του αντιπλημμυρικού αγωγού του Κρυονερίου στις Συκιές Θεσσαλονίκης ευελπιστεί να αποτελέσει ένα έργο που θα θωρακίσει ολόκληρη τη δυτική Θεσσαλονίκη και θα προστατέψει περί τους 350.000 κατοίκους από το ενδεχόμενο πλημμύρων. Ο αγωγός αφορά τη διευθέτηση των ρεμάτων που ξεκινούν από το δάσος, διασχίζουν τις περιοχές Κρυονερίου και Ροδοχωρίου Συκεών και μέσω της γέφυρας της λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου οδηγούνται στην Πολίχνη και καταλήγουν στον κλειστό αγωγό του Δενδροποτάμου στη Σταυρούπολη.
Ωστόσο, παρά την εξαιρετική σημασία του αγωγού, το έργο χαρακτηρίζεται από διαρκείς ολιγωρίες και καθυστερήσεις. Ο αγωγός δημοπρατήθηκε για πρώτη φορά στις 29 Μαΐου 2006, ακυρώθηκε δύο μήνες αργότερα, επαναδημοπρατήθηκε, υπογράφηκε η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρία τον Ιανουάριο του 2007, και έκτοτε το έργο παραμένει στον αέρα χωρίς να έχει δωθεί καμία πειστική εξήγηση στις δημοτικές αρχές.
Η Ελλάδα έχει πολλές δυσάρεστες μνήμες από περιπτώσεις πλημμύρων και έργα που άπτονται της ανθρώπινης ασφάλειας δεν μπορούν να αφήνονται στην τύχη τους. Ειδικά όταν πρόκειται για μια περιοχή όπως το ρέμα Κρυονερίου, που αποτελεί πηγή κινδύνου σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης, λόγω και της δόμησης που αναπτύχθηκε δίπλα στα ρεύματα.

Ενόψει των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Για ποιους λόγους καθυστερεί η κατασκευή του έργου;
2) Πότε αναμένεται να αρχίσει και να ολοκληρωθεί η κατασκευή του;

Η ερωτούσα Βουλευτής

Εύα – Ευδοξία Καϊλή