ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:
- Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, κ. Γ. Σουφλιά
- Εθνικής Άμυνας, κ. Ε. Μεϊμαράκη
- Πολιτισμού, κ. Α. Σαμαρά

ΘΕΜΑ: Αξιοποίηση (εν δυνάμει) ελεύθερων χώρων στρατοπέδων και άλλων εγκταστάσεων στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης

Η αναβάθμιση και αύξηση του πρασίνου δεν μπορεί να περιορίζεται στην αιθητική μόνο αναβάθμιση των ελληνικών Δήμων, αλλά οφείλει να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την έλλειψη ελεύθερων και πράσινων χώρων επιδιώκοντας ταυτόχρονα την αντιμετώπιση γεωγραφικά εντοπισμένων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, με στόχο τη ριζική αναδιάρθρωση και αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος.
Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πολλά παραδείγματα του άμεσου συσχετισμού ανάμεσα στην ανάγκη περισσότερου πράσινου και της σημασίας της αξιοποίησης χώρων, όπως στρατοπέδων και άλλων εγκαταστάσεων, που βρίσκονται εντός, ενίοτε βαριά, οικοδομημένων περιοχών. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι:

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης:
- Στρατόπεδο «Μυστακίδου» πλησίον του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού, το οποίο δεν χρησιμοποιείται πλέον από το ΥΠΕΘΑ
- Στρατόπεδο «Φαρμάκη» στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, το οποίο δεν χρησιμοποιείται από το ΥΠΕΘΑ.
- Στρατόπεδο «Κακιούση», επίσης στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, το οποίο δεν χρησιμοποιείται από το ΥΠΕΘΑ.
- Στρατόπεδο Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου στην ανατολική είσοδο του δήμου, το οποίο δεν χρησιμοποιείται από το ΥΠΕΘΑ.
- Στρατόπεδο Γ’ Σώματος Στρατού στο κέντρο της πόλης, του οποίου έχει προγραμματιστεί η εκκένωση και η φιλοξενία μόνο των επιτελικών οργάνων του ΝΑΤΟϊκού Στρατηγείου με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται σημαντικές εκτάσεις (περίπου 50%).
- Εγκαταστάσεις 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου στο κέντρο της πόλης.
Σε λοιπούς Δήμους:
- Στρατόπεδο «Ζιάκκα» στον Δήμο Μενεμένης
- Στρατόπεδο «Μ. Αλεξάνδρου» στον Δήμο Αμπελοκήπων
- Στρατόπεδο «Παπακυριαζή» στο Δήμο Ευόσμου

Και μόνον η μετατροπή των στρατοπέδων αυτών σε αστικά πάρκα θα διπλασίαζε το κατά κεφαλή πράσινο για τους κατοίκους του πολεοδομικού συγκροτήματος. Τα στρατόπεδα συνιστούν κομβικά στοιχεία για ευρύτερες αστικές αναπλάσεις και η δυνατότητα αυτή δεν πρέπει να θιαστεί σε καμία άλλη σκοπιμότητα. Καθίσταται πλέον προφανές ότι θα πρέπει να αποτραπεί με κάθε τρόπο είτε η δόμηση με αντιπαροχή είτε ο απλός κατακερματισμός των εκτάσεων και παραχώρησης μόνο τμημάτων στους όμορους Δήμους.

Ενόψει των παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Ποιοι είναι οι προγραμματισμοί της κυβέρνησης για την αξιοποίηση και των ως άνω αναφερομένων στρατοπέδων και εγκαταστάσεων;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί ένας αποτελεσματικός συντονισμός των ΟΤΑ και των αρμόδιων κρατικών φορέων με σκοπό το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των περιοχών αυτών και την εκπόνηση (όπου δεν υπάρχουν) μελετών ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο και απρόσκοπτο δίκτυο αστικών υπαίθριων ελέυθερων χώρων υψηλής λειτουργικότητας, ποιότητας και αισθητικής;

Η ερωτούσα Βουλευτής
Εύα – Ευδοξία Καϊλή