Λόγω της «Συμφωνία των Πρεσπών» μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, με την οποία η ΠΓΔΜ αναγνωρίστηκε με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», οι ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την ονομασία προέλευσης «Μακεδονικός» στο brand τους έχουν περιέλθει σε δυσμενή θέση.

Με τη συμφωνία αυτή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε εκτεθειμένους όσους παράγουν με το brand «Μακεδονία» και «Μακεδονικός» και κυρίως όσους δεν έχουν κατοχυρώσει ονομασία προέλευσης, μεταφέροντας το πρόβλημα του branding στο μέλλον. Στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών αναμένεται να συσταθεί μία επιτροπή που θα συμφωνήσει για το θέμα αυτό σε ορίζοντα πενταετίας.

Επιπλέον η κυβέρνηση των Σκοπίων προκαταλαμβάνοντας και παραβιάζοντας τη συμφωνία, κατοχύρωσε στον ΟΗΕ το όνομα «Μακεδονικός» για δική της χρήση, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα και σύγχυση ως προς την ονομασία προέλευσης. Προφανώς, το brand «Μακεδονικός», που έχει ταυτιστεί τον τελευταίο αιώνα με τα ελληνικά προϊόντα, ξαφνικά «διαβρώνεται» με αποτέλεσμα να προκαλείται τεράστιο κόστος σε όλη την αλυσίδα παραγωγής στην Βόρεια Ελλάδα.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Πώς θα προστατεύσει το brand-name «Μακεδονικός» των ελληνικής προέλευσης προϊόντων;

Θα επιβάλει, στο πλαίσιο της εμπορικής διασύνδεσης με τη ΠΓΔΜ, τον υποχρεωτικό προσδιορισμό «Βόρειος» για κάθε χρήση στα προϊόντα της χώρας αυτής ώστε να μην δημιουργείται σύγχυση με τα ελληνικά;