ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ κ. ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ

ΘΕΜΑ: ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΣΕ ΜΗ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ

Σύμφωνα με έρευνα του Υπουργείου Εργασίας, δίνονται περίπου 350 χιλιάδες αναπηρικές συντάξεις, από τις οποίες εκτιμάται ότι περίπου 70 χιλιάδες από αυτές αφορούν μη-έχοντες κάποια αναπηρία. Το θέμα δεν έχει μόνο οικονομική διάσταση αλλά και εκείνη της ορθολογικής λειτουργίας του συστήματος υγείας καθώς την αναπηρία των μη-αναπήρων την βεβαιώνουν με γνωματεύσεις τους γιατροί του δημοσίου.

Ειδικότερα, κατά τον τελευταίο χρόνο έχουν καταγγελθεί και δημοσιευθεί περιπτώσεις κραυγαλέας απάτης. Ενδεικτική είναι εκείνη η περίπτωση που χαρακτηρισμένος ως ολικά τυφλός ελάμβανε αναπηρική σύνταξη, και η σύζυγός του ελάμβανε επίδομα συνοδού τυφλού, τη στιγμή που εκείνος εργαζόταν ως οδηγός σχολικού λεωφορείου. Η περίπτωση αυτή πολλαπλασιαζόμενη με το εκτιμώμενο αριθμό των 70 χιλιάδων ανάλογων συμβάντων καταδεικνύει ότι τέτοιες περιπτώσεις σε μεγάλο βαθμό μπορούν να εντοπιστούν με το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο, είτε κατά την ώρα της χαλκευμένης ιατρικής εκτίμησης είτε αργότερα με μία διαδικασία περιοδικής επανεκτίμησης.

Η περίπτωση ωστόσο της απόδοσης αναπηρικών συντάξεων σε μη-ανάπηρους αποκτά μία ακόμα διάσταση όταν εξετάσουμε ότι καμία από τις βεβαιωμένες απάτες δεν οδήγησε σε αποζημιώσεις του ελληνικού δημοσίου είτε από όσους ελάμβαναν παράνομα αναπηρική σύνταξη είτε από τους γιατρούς εκείνους που ζημίωσαν το δημόσιο εκδίδοντας πλαστή γνωμάτευση.

Δεδομένης της πολιτικής βούλησης του Υπουργείου να καταστείλει αυτό το φαινόμενο με τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό, ο Υπουργός ερωτάται:

(1) Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαδικασίες ελέγχου αυτών των περιπτώσεων απάτης;

(2) Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το οποίο το Υπουργείο προβλέπει να έχει ολοκληρώσει τις αναγκαίες έρευνες;

(3) Με ποιο τρόπο το υπουργείο σκοπεύει να ελέγξει το φαινόμενο σε προληπτικό στάδιο;