Βρυξέλλες, 22 Οκτωβρίου 2015

«Σημαντική απάντηση Ντράγκι στην Εύα Καϊλή για IOUs και bitcoin - Αναφορά στους Financial Times»

Διεθνές αντίκτυπο μέσω των Financial Times προκάλεσε η ερώτηση της Επικεφαλής της Ελιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Εύας Καϊλή προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι σχετικά με τις εναλλακτικές μορφές μέσων πληρωμής όπως τα IOUs και τα bitcoins. Η ερώτηση της Ευρωβουλευτού κατατέθηκε τρεις μήνες πριν την σημερινή (22/10/2015) απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι οι συναλλαγές που γίνονται σε bitcoin πρέπει να εξαιρούνται από ΦΠΑ με τον ίδιο τρόπο που εξαιρούνται τα παραδοσιακά νομίσματα.

Η Εύα Καϊλή υπογραμμίζει στην ερώτησή της ότι πρέπει να συζητηθεί άμεσα το ζήτημα της μη-θεσμικής έκδοσης νομισμάτων σε μορφή bitcoin και IOUs καθώς αυτό επανέρχεται με πολλαπλούς τρόπους στην επικαιρότητα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τους σαν "εργαλείο διευκόλυνσης της εξόδου μίας χώρας από την Ευρωζώνη", υπενθυμίζοντας την παράλογη και επικίνδυνη διαχείριση κρίσης του τέως Υπουργού Οικονομικών.

eva-dra

Στην απάντησή του ο Μάριο Ντράγκι επισημαίνει κατηγορηματικά ότι το bitcoin δεν έχει ονομαστική αξία σε Ευρώ, κανένα εικονικό νόμισμα δεν έχει χαρακτηριστεί ως επίσημο νόμισμα κάποιου κράτους, και κυρίως, δεν έχει την ικανότητα του "legal tender", δηλαδή δεν υποχρεώνεται κανένας πωλητής ή δανειστής να το δεχτεί σαν μέσω πληρωμής για την ανταλλαγή αγαθών ή για την αποπληρωμή χρέους.

Το ίδιο συμβαίνει και για την περίπτωση των πολυσυζητημένων IOUs, δηλαδή ανεπίσημων εγγράφων που μνημονεύουν ένα χρέος. Η στάση της ΕΚΤ απέναντι σε αυτά τα χρεόγραφα, υπογραμμίζει ο Mario Draghi, θα είναι "αναπόφευκτα συνάρτηση των πραγματικών νομικών χαρακτηριστικών τους, κυρίως αν η ονομαστική τους αξία είναι στο νόμισμα του ευρώ". O Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης καταλήγει ότι η στάση της ΕΚΤ απέναντι στα IOUs θα εξαρτηθεί ασφαλώς και από το κατά πόσο αυτά μπορούν να γίνονται δεκτά από τους πιστωτές για την απαλλαγή χρέους αλλά και το κατά πόσο η αποδοχή τους θα καθίσταται υποχρεωτική από τον νόμο, δεδομένου ότι μόνο η ΕΚΤ έχει τη δυνατότητα να εκδίδει "legal tender".

H ερώτηση της Εύας Καϊλή προκάλεσε το άμεσο ενδιαφέρον των Financial Times, στο άρθρο της 22ας Οκτωβρίου 2015 με τίτλο "European Court ruling bolsters bitcoin", καθώς στην ο Μάριο Ντράγκι υποχρεώνεται να απαντήσει για το κατά πόσο τα εναλλακτικά νομίσματα μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την Ευρωζώνη. Σε αυτό το ζήτημα υπογραμμίζει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία ανησυχίας για την ΕΚΤ αν το εναλλακτικό νόμισμα έχει ονομαστική αξία σε Ευρώ, αλλά καθώς το εικονικό νόμισμα είναι "κάτι άλλο, διαφορετικό από τα γνωστά νομίσματα" δεν αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για την ευρωζώνη.

Η απάντηση του Μάριο Ντράγκι στην Εύα Καϊλή αποτελεί την πρώτη θεσμική απάντηση της ΕΚΤ για το ζήτημα των εικονικών νομισμάτων μετά την θεαματική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι το bitcoin μπορεί να θεωρείται "κανονικό χρήμα" και άρα να εξαιρούνται οι συναλλαγές από τον ΦΠΑ όπως γίνεται για θεσμικά νομίσματα όπως το ευρώ ή το δολάριο.