"Δεν υπάρχουν διαθέσιμα κερδοφόρα projects στην Ένωση."
Τις επιφυλάξεις της για το κατά πόσο το πολυσυζητημένο Σχέδιο Γιούνκερ μπορεί να επιτύχει τους στόχους του ως επιταχυντής για τη δημιουργία υποδομών, θέσεων εργασίας και συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης, διατύπωσε η Ευρωβουλευτής της Ελιάς, Εύα Καϊλή σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψήφισης του EFSI.

Η Ευρωβουλευτής επισήμανε ότι η κουβέντα έχει στραφεί περισσότερο στο ότι υπάρχουν χρήματα διαθέσιμα για επενδύσεις αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμα κερδοφόρα projects στην Ένωση. Ωστόσο, υπογράμμισε, υπάρχει και η αντίθετη διάσταση. Σε χώρες που η κρίση χτύπησε περισσότερο υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες επενδύσεων σε αποδοτικά projects και έργα υποδομών, αλλά δεν υπάρχει η δυνατότητα από τον ιδιωτικό τομέα να επιτύχει την απαραίτητη μόχλευση. Ειδικά σε έργα υποδομών των περιφερειών, όταν αυτέςείναι απομακρυσμένες και φτωχές, δεν φαντάζουν ελκυστικές στους επενδυτές για την ανάληψη επενδυτικών δραστηριοτήτων.

Το ζήτημα γίνεται ακόμα πιο ανησυχητικό, υπογράμμισε η Εύα Καϊλή, όσο κρίσιμα ζητήματα διακυβέρνησης του Σχεδίου δεν έχουν ξεκαθαριστεί, καθώς σημαντικό ρόλο στην επιλογή των επενδυτικών προγραμμάτων δεν έχουν τα πολίτικά όργανα που εγκύπτουν στη δημοκρατική λογοδοσία, αλλά τραπεζίτες και θεσμικοί επενδυτές με όχι πολύ προφανείς διαδικασίες επιλογής, πράγμα που εγείρει ερωτηματικά για το κατά πόσο τα κεφάλαια που θα διατεθούν θα κατανεμηθούν αποδοτικά και αποτελεσματικά εκεί που υπάρχει πραγματικά άμεση ανάγκη.

(Δημοσίευση protothema.gr 24/06/2015)