Λίγο πριν την ομιλία της στην 4η Οικονομική Διάσκεψη της ΕΕΝΕ, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή μιλά για τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να ενισχύσουν την ιδιωτική πρωτοβουλία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα

Θετικά νέα από το μέτωπο των Βρυξελλών φέρνει η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή στην 4η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη που διοργανώνει η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) τη Δευτέρα 22 Μαΐου στην Αθήνα, με θέμα “Επενδύοντας στο Αύριο: Η Ιδιωτική Πρωτοβουλία στην Αιχμή της Ανάκαμψης”.

Η επικεφαλής για την Ελλάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο εισηγήθηκε εκ μέρους της Επιτροπής Βιομηχανίας Ενέργειας και Έρευνας, αλλαγές στο νομοσχέδιο για την επέκταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), το επονομαζόμενο και ως Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ, που όμως κατά την πρώτη φάση εφαρμογής του ωφέλησε τις πιο ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης εις βάρος των πιο αδύναμων. Οι αλλαγές υπερψηφίστηκαν την Τρίτη στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου, ανοίγοντας τις πόρτες για επενδύσεις στην Ελλάδα, κάνοντάς τες πιο ελκυστικές ακόμη και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και διασφαλίζοντας διαφάνεια και ευελιξία στην πρόσβαση στα 500 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπει το σχέδιο.

“Τους τελευταίους μήνες, εργάστηκα με την ομάδα συνεργατών μου σε βάθος, ώστε να εντοπίσουμε τα λάθη της εφαρμογής του Σχεδίου Γιούνκερ ως σήμερα. Στη συνέχεια πετύχαμε να εκθέσουμε τα παιχνίδια των μεγάλων δυνάμεων και χωρών, αλλά και να τους εξαναγκάσουμε σε συμβιβασμούς” είπε η Εύα Καϊλή στο NEWS 247, εξηγώντας πως κατά την πρώτη φάση εφαρμογής, 15 χώρες πήραν το 91% του πακέτου, την ώρα που το υπόλοιπο 9% πήγε σε μόλις 13 χώρες.

“Κατάφερα να υπερψηφιστεί η πρόταση μου με ευρύτατη πλειοψηφία. Έθεσα προτεραιότητα την στήριξη των χωρών που οι επενδύσεις έχουν μεγαλύτερο ρίσκο, με γεωγραφική ισορροπία, με ευελιξία, αλλά και την δυνατότητα να δημιουργούνται πλατφόρμες και εργαλεία με ανάμειξη χρηματοδοτήσεων και επενδύσεων, ώστε να γίνεται πιο ελκυστικό για την κινητοποίηση του ιδιωτικού κεφαλαίου” πρόσθεσε η ευρωβουλευτής τονίζοντας πως η ίδια δεν προσπαθεί να αντικαταστήσει τις επιδοτήσεις, ούτε τα ταμεία στήριξης των χωρών, αλλά να ενισχύσει τα κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις με εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.