H ελληνική κυβέρνηση νομοθετεί τη θέσπιση μηχανισμού αυτόματης περικοπής δαπανών του Δημοσίου, που θα αφορά σε συντάξεις, μισθούς και παροχές κοινωνικής ασφάλισης αλλά και επιβολή φορολογικών βαρών. Εφόσον διαπιστώνεται αρνητική απόκλιση μεταξύ του στόχου του πρωτογενούς ισοζυγίου και του αποτελέσματος του εκάστοτε προηγούμενου οικονομικού έτους, θα εκδίδεται μέχρι την 31η Μαΐου Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο θα επέρχεται αυτόματα δημοσιονομική προσαρμογή από 1ης Ιουνίου του ιδίου έτους, με μείωση κατά ίσο ποσοστό του συνόλου των δαπανών όλων των κατηγοριών τον εκτελούμενου προϋπολογισμού, και μάλιστα αναδρομικά από την αρχή του έτους. Ο μηχανισμός («κόφτης») θα πλήξει επιπλέον τις κοινωνικές δαπάνες αλλά και τα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων και επιχειρήσεων, χωρίς να είναι εξαρχής γνωστό στους πολίτες κάθε χρόνο το μηνιαίο εισόδημά τους ή οι κοινωνικές παροχές, ενόψει ενδεχόμενης ενεργοποίησης του μηχανισμού περικοπών κάθε Μάιο.

Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Το ενδεχόμενο να αιφνιδιάζεται ο πολίτης κάθε Μάιο με αναδρομικές μειώσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών ή αυξήσεις φόρων και εισφορών είναι σύμφωνο με το κοινοτικό κεκτημένο και την ΕΣΔΑ;
2.  Θίγεται το θεσμοθετημένο από την ΕΣΔΑ ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών, αφού οι περικοπές θα είναι οριζόντιες, χωρίς να εξετάζονται κάθε φορά οι ανάγκες κάθε κατηγορίας πολιτών;

Απάντηση του κ. Moscovici εξ ονόματος της Επιτροπής

1. Η ελληνική νομοθεσία για τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής (άρθρο 233 του νόμου 4389/2016) ορίζει ότι τα πρόσθετα μέτρα για τον προϋπολογισμό θα τίθενται σε ισχύ την 1η Ιουνίου, εφόσον δεν έχει επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του προηγούμενου έτους. Η δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα έχει αναδρομικό αποτέλεσμα πριν από αυτή την ημερομηνία.

2. Η παράγραφος 5 του προαναφερθέντος άρθρου 233 του νόμου 4389/2016 εξαιρεί τις πιο ευάλωτες ομάδες από την αυτόματη εξοικονόμηση. Η διάταξη αυτή εξαιρεί ρητά τις περικοπές στις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και στις κοινωνικές δαπάνες για τις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως στα οικογενειακά επιδόματα, τις παροχές ανεργίας, τις ενισχύσεις των μειονεκτούντων ατόμων και των οικογενειών χαμηλού εισοδήματος, καθώς και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Οριζόντιες περικοπές θα γίνονται μόνο σε κατηγορίες του προϋπολογισμού που δεν εξαιρούνται δυνάμει της παραγράφου 5, και αυτές θα μπορούν να αντικατασταθούν από ισοδύναμα διαρθρωτικά δημοσιονομικά μέτρα, όπως μέτρα για τα έσοδα, στο πλαίσιο της διαδικασίας του προϋπολογισμού κάθε φθινόπωρο.

Όταν τα κράτη μέλη λαμβάνουν μέτρα για να επιτύχουν τους στόχους των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής, θα πρέπει να διασφαλίζουν τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων σύμφωνα με την εθνική τους νομοθεσία και τις διεθνείς υποχρεώσεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ άλλων, και με βάση την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην οποία αναφέρεται το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου.