από τον Βαγγέλη Στολάκη

Βρίσκεται ήδη πέντε χρόνια στις Βρυξέλλες και πρόσφατα εξασφάλισε το «πράσινο» φως, ώστε να διεκδικήσει άλλη μια θητεία στην Ευρωβουλή με το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ. Αν και γράφτηκαν και ακούστηκαν διάφορα η Θεσσαλονικιά Εύα Καϊλή θα ριχτεί στη μάχη του σταυρού, προκειμένου να εξασφαλίσει την επανεκλογή της. Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο GRTimes.gr η κ. Καϊλή αποκαλύπτει πως στο επικείμενο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ θα ζητήσει την επιστροφή στο… ΠΑΣΟΚ, όνομα γνώριμο στον κόσμο. Η κ. Καϊλή αναφέρεται στις προτάσεις που της έγιναν για να διεκδικήσει τον δήμο Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι θα εξακολουθήσει να παλεύει για την πόλη από όποια θέση κι αν βρεθεί. Βάζει στόχο την δημιουργία ενός hub καινοτομίας και ανάπτυξης στην πόλη, στόχο που όπως λέει θα υλοποιήσει τα επόμενα χρόνια. Χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα «ιστορικό ατύχημα» και τον ευχαριστεί που πήρε στον ΣΥΡΙΖΑ τις τάσεις Τσοχατζόπουλου. Η «πράσινη» ευρωβουλευτής σχολιάζει τις υπουργοποιήσεις Τόλκα και Μωραΐτη και συγχαίρει την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη για την στάση της στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Κυρία Καϊλή, γιατί ξανά υποψήφια για την Ευρωβουλή; Είστε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στελέχη του ΚΙΝΑΛ κάτι που σημαίνει πως θα βοηθούσατε πολύ όμως και στις εθνικές εκλογές.

Έχω βρεθεί στα πιο δύσκολα στην μάχη των Εθνικών εκλογών, όταν άλλοι εγκατέλειπαν την πολιτική αλλά και την παράταξη που τους έδωσε πολιτική υπόσταση. Συμπλήρωσα μόλις την πρώτη μου θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο όντας η μόνη Ελληνίδα που διακρίθηκα για το έργο μου αυτή την πενταετία με την βράβευση μου στις Βρυξέλλες για την επιρροή του έργου μου στην ψηφιακή οικονομία. Είναι επίσης, παντού και πάντα στόχος η ανάπτυξη της χώρας μας, η δραστική αύξηση του βιοτικού επιπέδου της ελληνικής οικογένειας και η επέκταση της επιρροής μας στο περιφερειακό μας υποσύστημα, ενώ τα επίπεδα πολιτικής που μπορούν να υλοποιήσουν αυτόν το στόχο είναι πολύ συγκεκριμένα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει διαφορετικές δυνατότητες από το Ελληνικό και ενισχύεται διαρκώς η νομοθετική του δυνατότητα. Έχει διαφορετική επιρροή σε μία σειρά από κρίσιμα θέματα όπως οι χρηματοδοτήσεις υποδομών, τα κεφάλαια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις πολιτικές ανταγωνισμού και τα ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι σημαντικό να υπάρχουν στις Βρυξέλλες άνθρωποι που αποδεδειγμένα μπορούν να χειρίζονται επιθετικά αυτές τις δυνατότητες προς όφελος της πατρίδας μας. Η δουλεία που κάναμε την τελευταία πενταετία είναι κρίσιμη για την Ελλάδα και έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Θα ήταν στρατηγικό σφάλμα και πισωγύρισμα για την παράταξή μας να χάσει την ευκαιρία να έχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια από τις πιο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, και την εμπειρία αλλά και την προεργασία που πετύχαμε με την ομάδα μου, αν και δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς καθώς η επικαιρότητα δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αυτή την τόσο ουσιαστική συζήτηση. Θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και μεγαλύτερη θέση επιρροής έχοντας ήδη καλλιεργήσει το έδαφος, καθώς η έλλειψη συνέχειας δεν επιβραβεύεται στις Βρυξέλλες. Όλα τα σχήματα πολιτικής τα τρέχουν βουλευτές με τουλάχιστον δύο θητείες και οι πρωτοεισερχόμενοι βουλευτές δεν γνωρίζουν πως είναι επαρκώς διεκδικητικοί. Είμαι υποψήφια όπου είμαι πιο χρήσιμη, και τόσο οι ψηφοφόροι της Παράταξης μας, αλλά και σαφώς πολιτικά ακροατήρια ανεξαρτήτως πολιτικού χρώματος, με ενθαρρύνουν να συνεχίσω στις Βρυξέλλες καθώς το έργο μας εκεί είναι Εθνικό πρωτίστως.

Είστε επίσης από τους πιο αδικημένους πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ. Δυο φορές πρώτη στην Α’ Θεσσαλονίκης και δυο φορές χάσατε την έδρα από τους προέδρους του κόμματος. Πως αισθάνεστε;

Η αδικία στη πολιτική αλλά και γενικότερα με έχει δυναμώσει και πεισμώσει. Σε κάθε άδικη συγκυρία νιώθω ότι οι Έλληνες με στηρίζουν ώστε να συνεχίζω, ενώ έχω μία εξαιρετική οικογένεια που με αγαπά και με στηρίζει και μία απίστευτη ομάδα συνεργατών που είμαστε σαν αδέλφια, εργασιομανείς και δημιουργικοί. Με την στήριξη αυτών και την αγάπη που μου δείχνει όλος ο κόσμος, ανεξάρτητα πολιτικής προέλευσης, είναι αυτό που μου επιτρέπει των να μπορώ να μιλάω μαζί σας και με τους αναγνώστες σας για όλα όσα καταφέραμε τα τελευταία πέντε χρόνια, και όσα ελπίζω να καταφέρουμε και στο Μέλλον για την πατρίδα μας.

Μετά το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ, ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως έχει βάλει στόχο να διαλύσει το ΚΙΝΑΛ. Τον φοβάστε;

Ο κ. Τσίπρας είναι ένα ιστορικό ατύχημα που θα ξεχαστεί πολύ γρήγορα. Όσο πιο μεγάλοι οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας τόσο λιγότερο το έδαφος για λαϊκιστές καιροσκόπους. Αυτή είναι και η άποψη των Δημοκρατικών πολιτών και όταν θα έρθει η ώρα της κάλπης θα καταγραφεί στις περισσότερες εκλογικές μάχες, κυρίως εκεί που έχουμε στελέχη που με ήθος και συνέπεια έμειναν να υπερασπίζονται την πραγματικά σύγχρονη ατζέντα μεταρρυθμίσεων. Αν τον φοβόμαστε; Μα γιατί; Θα πρέπει να τον ευγνωμονούμε για το ξεκαθάρισμα και την εξυγίανση που έκανε στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Τσίπρας που έχει μαζέψει όλες τις γραμμές ήθους Τσοχατζόπουλου και όσους δεν έχουν ηθικές αναστολές ή φραγμούς, κάθε οπορτουνιστή και εθνομηδενιστή τπου αυτοπροσδιορίζεται προοδευτικός. Επιπλέον έχει μαζέψει όλους τους απόβλητους της λαϊκίστικης δεξιάς, εκείνης που μας έφτασε στην κρίση και μας οδήγησε στα μνημόνια αναπολόγητη. Το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ιστορικό τέλος της μεταπολίτευσης.

Πως σχολιάζετε τις υπουργοποιήσεις Μωραΐτη και Τόλκα;

Είναι περιπτώσεις συνηθισμένες, που οι φιλοδοξίες τους δεν ταίριαζαν με την αλλαγή ήθους και ύφους της Δημοκρατικής παράταξης, όλοι αυτοί βρέθηκαν στο περιθώριο. Δεν έφυγαν αμέσως στην αρχή, αλλά στο τέλος όταν καταστάλαξε μέσα τους ότι πάσχουν απο κυβερνητισμό. Κέρδισαν ένα πρόσκαιρο παρόν, αλλά δεν έχουν κανένα μέλλον. Τι πολιτικό μέλλον έχει κάποιος που ασπάζεται και καταδέχεται να συνυπάρχει με όσους τους ονομάζουν δημοσίως «προσκυνημένους»;

Ποιο είναι το διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών και γιατί κάποιος Έλληνας ψηφοφόρος να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ;

Η Δημοκρατική Παράταξη πρέπει να επιδιώξουμε όλοι να καταφέρει διψήφιο αποτέλεσμα. Θα είναι δείγμα ανάκαμψής και θετικής προσδοκίας του Ελληνικού λαού που θα ανταμείψει όσους έκαναν σωστά βήματα μπροστά. Δεν λέω πως έχουμε ολοκληρώσει τη προσπάθεια μετασχηματισμού, αλλά είμαστε σε σωστό δρόμο και αυτόφωτοι. Συμπεριφορές και νοοτροπίες που δεν μας ταιριάζουν, πιστεύω πως σύντομα θα απαλειφθούν πλήρως. Η καλή δουλειά των καλών και ικανών στελεχών θα φωτίσει τις σκιές. όπως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ίδιο με τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει ένα φως ελπίδας που πρέπει να γιγαντωθεί και όχι να σβήσει.

Ξεκινήσατε προεκλογική εκστρατεία; Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της προσωπικής σας καμπάνιας;

Στόχος να επανακτήσουμε την αξιοπρέπεια και περηφάνεια για την Σύγχρονη Ελλάδα και τους Έλληνες. Να μετασχηματίσουμε την στρατηγική μας ώστε οι πολιτικές λύσεις στην νέα οικονομία, να δίνουν ασφάλεια και σιγουριά για να δημιουργήσει και πάλι κάθε πολίτης, αύξηση του ρυθμού ευημερίας και επέκτασης της γεωπολιτικής επιρροής της πατρίδας μας. Και τα δύο συρρικνώθηκαν. Και τα δύο πρέπει να είναι ο βασικός στόχος κάθε Έλληνα πολιτικού. Η διαφορά είναι στη χρήση των κατάλληλων εργαλείων και στη γνώση του πως θα τα χρησιμοποιήσεις. Αυτός είναι ο πυρήνας της πολιτικής μου κατάθεσης και ο προσανατολισμός της δουλειάς μου τα τελευταία πέντε χρόνια. Σημαντικό είναι να εξηγήσω τα εργαλεία που φέρνω από την ΕΕ για την Ελλάδα, αλλά και να υποστηρίξω την διαμόρφωση σε τοπικό επίπεδο αποκεντρωμένων στρατηγικών ανάπτυξης και με τρόπους που θα επιφέρουν άμεσα καλές θέσεις εργασίας και βελτίωση του επιπέδου ζωής των πολιτών. Στο «τι πρέπει να γίνει», μπορώ να απαντήσω πως έχει γίνει ήδη η δουλειά για να υπάρχει βάση και πάνω σε αυτή θα αρχίσουμε την υλοποίηση. Υλοποίηση, όχι ευχές.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες ευρωβουλευτές όταν πηγαίνουν στις Βρυξέλλες ξεχνούν τα προβλήματα της «μαμάς πατρίδας» και αποστασιοποιούνται. Ισχύει Κάτι τέτοιο; Τι έκαναν οι Έλληνες ευρωβουλευτές και εσείς μαζί για την κρίση στην Ελλάδα;

Η συγκεκριμένη δουλειά μου είναι κατατεθειμένη και στις σκληρές παρεμβάσεις προς την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που κέρδισαν το σεβασμό όλων, και σε δημιουργικό έργο σε όλα τα νομοσχέδια στρατηγικής ανάπτυξης, χρηματοδοτήσεων υποδομών, ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της ψηφιακής καινοτομίας που έδωσαν στην Ελλάδα και την ΕΕ τη δυνατότητα παγκόσμιου στρατηγικού πλεονεκτήματος στην εποχή της τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, αλλά και σε όλες τις δράσεις μου στα θέματα αξιοπρεπούς διαβίωσης κοινωνικής κινητικότητας και προστασίας των πιο αδύναμων, κόντρα ακόμα και στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που έκλεινε τα μάτια του στην απόγνωση και τη φτώχια των Ελλήνων και αβάνταρε τον κ. Τσίπρα στην φοροεπιδρομή του και στην δήμευση των περιουσιών των Ελλήνων.

Πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε 15 ονόματα του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας.

Ελπίζω να αναδειχτούν στην Ευρωβουλή άνθρωποι που θα ενισχύσουν την Ελλάδα με τις πρωτοβουλίες και τη δράσεις τους. Δεν έχει η χώρα μας περιθώριο για χαμένες έδρες σε περιφερόμενους επισκέπτες.

ΠΑΣΟΚ, Ελιά, ΚΙΝΑΛ. Τι είστε τελικά, γιατί ο κόσμος έχει μπερδευτεί.

ΠΑΣΟΚ. Αυτή θα είναι η εισήγησή μου στο Συνέδριο, σταθερή στο πλαίσιο αρχών της παράταξης που έχτισε την σύγχρονη Ελλάδα. Αυτοί που ντρέπονται για την ιστορία και την σημαντική συνεισφορά μας στην ανάπτυξη του τόπου δεν είναι αναντικατάστατοι, και μπορούν να αλλάξουν κόμμα αν άλλαξαν εκείνοι. Όχι όνομα.

Γιατί δεν είπατε «ναι» στην πρόταση που σας έγινε να διεκδικήσετε τον δήμο Θεσσαλονίκης; Απορρίπτετε το σενάριο και για το μέλλον ή θα σας φαινόταν ενδιαφέρουσα μια υποψηφιότητα σας;

Αν και είχα το εξαιρετικά τιμητικό προβάδισμα ανάμεσα σε γνωστούς ανθρώπους της πόλης, για μένα η κατανομή ισχύος του Κλεισθένη που δεν επιτρέπει πλειοψηφία αν δεν έχεις ήδη προετοιμάσει το έδαφος, και η αποδυνάμωση του Δημάρχου σε ένα δημοτικό συμβούλιο πολλών φιλοδοξιών 20 τουλάχιστον υποψηφίων Δημάρχων, θα με απέτρεπε από το να υλοποιήσω το πρόγραμμα και το σχέδιο που είχα ετοιμάσει για τη πόλη μου. Το «κανάλι πολιτικής» για παραγωγή έργου σε αυτή την συγκυρία δεν ήταν ευνοϊκό. Αλλά παρά ταύτα δεν με εμποδίζει τίποτα από το να προχωρήσω στην υλοποίηση του πολιτικού μου οράματος για τη Θεσσαλονίκη από την ακόμα πιο παραγωγική θέση του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, επιταχύνοντας τις χρηματοδοτήσεις στις υποδομές και επεκτείνοντας τα σχέδια επιχειρηματικής ανάπτυξης και ανάπτυξης της καινοτομίας. Στόχος μου για την επόμενη πενταετία είναι να λειτουργήσει στη πόλη ένα hub καινοτομίας και τρία έργα υποδομής για τη Κεντρική Ελλάδα. Θα συνεργαστώ με τον Δήμο και την Περιφέρεια σε αυτή τη κατεύθυνση. Με νοιάζουν οι πολίτες και όχι οι θέσεις.

Το ΚΙΝΑΛ μετεκλογικά, κατά την άποψή σας, πρέπει να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ;

Το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με την διαμόρφωση της πολιτικής του ταυτότητας και αναπτυξιακής στρατηγικής και λιγότερο με τις θέσεις εξουσίας. Αν η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε μία κυβέρνηση φέρνει επιπρόσθετη αξία για τους πολίτες, να το συζητήσουμε σε ένα προγραμματικό πλαίσιο με εκείνους που μπορούμε να συνυπάρχουμε εφόσον έχουμε τον ίδιο στόχο για την χώρα. Προέχει όμως να πείσουμε τον Ελληνικό λαό για το ποιοι είμαστε. Ακόμα προσπαθούμε να τον πείσουμε για το τι δεν είμαστε. Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει και να πάμε πιο πέρα. Η προσπάθεια ξεκίνησε με τη πρωτοβουλία της συμμαχίας μας σε κίνημα αλλαγής. Έχουμε όμως ακόμα δρόμο μπροστά μας. Ας είμαστε ειλικρινείς με τον κόσμος, και εκείνος θα είναι ειλικρινής και δίκαιος μαζί μας.

Έχετε κόντρα με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Καλώς διεγράφη από την κ. Γεννήματα;

Καλώς το ΠΑΣΟΚ διάλεξε μια στάση ευθύνης σε σχέση με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Η πατριωτική στάση και η τελική επιλογή της παράταξης να παραμείνει στην γραμμή του Ανδρέα Παπανδρέου, δικαιώνεται. Οι ανησυχίες και οι φόβοι μας επίσης δικαιώνονται κάθε μέρα. Έχω εκφράσει από την αρχή σαφή θέση για την Μακεδονία, την οποία και εξέθεσα δημόσια και απερίφραστα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις Βρυξέλλες. Η συμφωνία των Πρεσπών ήταν όλεθρος και ιστορικά και πολιτιστικά και οικονομικά. Αλλά δεν υπάρχουν τετελεσμένα. Από τη θέση μου θα βοηθήσω καθώς οφείλω, στην αναστροφή της κατάστασης. Η τύχη του κ. Θεοχαρόπουλου, και όλων όσων του μοιάζουν, δεν με αφορούν ούτε εμένα ούτε κάποιον άλλο Έλληνα πολίτη που δεν είναι εθνομηδενιστής. Οι απειλές και επιθέσεις που δέχθηκα με αφήνουν αμετακίνητη σε όσα πιστεύω.