Εξαιρετικά έντονες και πυκνές είναι οι δράσεις μας γύρω από όσα αφορούν την Ελλάδα αλλά και όσα θα έπρεπε να την αφορούν για το Μέλλον. Αρχικά, ως εισηγήτρια της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του ΕΚ, εργάστηκα με τους συμβούλους μου για την επέκταση του EFSI II, ευρύτερα γνωστού ως Σχέδιο Γιούνκερ.

Μετά από μια περίοδο έντονων διαπραγματεύσεων πετύχαμε αμεσότερη πρόσβαση για τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, όπως η χώρα μας, στο μισό τρις ευρώ που προβλέπει το σχέδιο και σημαντικές αλλαγές στη δομή του νομοσχεδίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων.

Δημιουργήθηκαν πλέον οι προϋποθέσεις σύνδεσης χρηματοδοτικών εργαλείων με το Σχέδιο Γιούνκερ (blending) κάτι που θα κάνει το κόστος χρηματοδότησης της επένδυσης εξαιρετικά χαμηλότερο, γεγονός κρίσιμο για οικονομίες όπως η Ελληνική, ενώ ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία επενδυτικών πλατφόρμων (investment platforms) που θα επιτρέψει σε μικρότερης έκτασης περιφερειακά και θεματικά έργα υποδομής να ενταχθούν κάτω από τον τίτλο μιας ενιαίας επένδυσης.

Επιπλέον, επιτυγχάνεται μεγαλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη ρευστότητα μέσων των κεφαλαίων που θα δοθούν στις ελληνικές τράπεζες κάτι που πρόκειται να δώσει ανάσα στην πραγματική οικονομία καθώς περιλαμβάνει μία τεράστια γκάμα τομέων, από τις νέες τεχνολογίες και τις μεταφορές, μέχρι την αγροτική οικονομία και την αλιεία.

Το άδικο 90-10% της κατανομής του EFSI που ως τώρα ωφελούσε τις πλούσιες χώρες του βορρά, με τις παρεμβάσεις μας και τις πιέσεις που ασκούμε, αντιστρέφεται σε κατανομή όπου το 50% των εγγυήσεων πηγαίνει στις χώρες που έχουν ανάγκη από επενδύσεις.

Εν συνεχεία, έγινε ένα εξαιρετικά επιτυχημένο βήμα προς την ολοκλήρωση της ενιαίας ψηφιακής ευρωπαϊκής αγοράς, με την υιοθέτηση της πρότασής μου για την άρση των γεωγραφικών αποκλεισμών για το οποίο επίσης καταθέσαμε προτάσεις και τροπολογίες, ως εισηγήτρια της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας του ΕΚ.

Όλοι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν πλέον πρόσβαση σε διαδικτυακές προσφορές προϊόντων και υπηρεσιών άλλων χωρών, χωρίς να ανακατευθύνονται σε άλλες ιστοσελίδες και να πληρώνουν διαφορετικές τιμές για το ίδιο προϊόν. Δημιουργούμε νέες δυνατότητες και για τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους και να προωθούν τα ποιοτικά τους προϊόντα εντός Ευρώπης.

Παράλληλα, διασφαλίζεται σε δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια της αναθεώρησης του σχετικού κανονισμού, η επέκτασή του και σε άλλους τομείς για άλλα προϊόντα και υπηρεσίες σε χαμηλές τιμές και στην καλύτερη δυνατή ποιότητα.

Με την ιδιότητα μου ως Προέδρου της STOA, της Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προωθούμε καινοτόμες οικονομικές υπηρεσίες συναλλαγών για την άρση των υπέρογκων χρεώσεων των τραπεζών και άλλων μεσαζόντων.

Συναλλαγές που είναι πιο διαφανείς, αποκεντρωμένες, ταχύτερες και φθηνότερες: πρόκειται για τα οφέλη της τεχνολογίας Βlockchain, μιας νέας ψηφιακής υποδομής συστήματος που θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή μας, με τις συναλλαγές ή τις συμβάσεις να γίνονται χωρίς μεσάζοντες. Νομίζω ότι αυτό είναι επαναστατικό γιατί δημιουργεί έναν εντελώς νέο τρόπο σκέψης χτίζοντας εμπιστοσύνη μέσω του διαδικτύου.

Η τεχνολογία Blockchain αντιμετωπίζεται με πολύ μεγάλο δημόσιο ενδιαφέρον και διαρκείς συναντήσεις εργασίας για την αξιολόγηση των επιστημονικών και τεχνολογικών εξελίξεων. Το Blockchain αρχίζει επίσης να παίρνει πολιτική στήριξη, ήταν ψηλά στην ατζέντα του πρόσφατου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, και ως εισηγήτρια, κατάφερα να έχω διακομματική στήριξη στην θετική προσέγγιση, σε κάθε επίπεδο, της τεχνολογίας αυτής.

Είναι πολλές οι παρεμβάσεις μας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, ασφάλειας αλλά και στήριξης των Ελλήνων μέσω της πίεσης που ασκούμε για επανεξέταση της σκληρής φοροεπιδρομής στην Ελλάδα.

Μένει να έρθει μια αποφασισμένη γενιά πολιτικών στην ηγεσία του τόπου και η χώρα μας μπορεί και θα πρωτοστατήσει στη νέα ΕΕ.

*Η Εύα Καϊλή εκλέχθηκε Ευρωβουλευτής τον Ιούλιο του 2014 με την «Ελιά» και είναι επικεφαλής της Ελληνικής Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών