Ερώτηση Εύας Καϊλή στην Επιτροπή για το δυσβάσταχτο βάρος που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες από τα capital controls και τη λειτουργία των τραπεζών

Τις συνέπειες στην αγορά και το δυσβάσταχτο βάρος που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες από τα capital controls και τη λειτουργία των τραπεζών θίγει η Ευρωβουλευτής επικεφαλής της Ελιάς Εύα Καϊλή σε ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναδεικνύοντας έτσι και το ζήτημα που έφερε με ερώτηση του στην Ελληνική Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

O κ.Κεγκέρογλου, έχει ζητήσει επανειλημμένως την εφαρμογή των διατάξεων του κανονισμού 751/2015 της Ε.Ε., οι οποίες  έπρεπε να ισχύουν  από 9 Δεκεμβρίου και  προβλέπουν  πλαφόν στις χρεώσεις για συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες και  παράλληλα επισημαίνει ότι τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού και Οικονομικών , κάνουν «πλάτες» στις Τράπεζες για τις υπερβολικές χρεώσεις στα διατραπεζικά εμβάσματα ενώ ταυτόχρονα απαγορεύουν το άνοιγμα νέου τραπεζικού λογαριασμού.

Μεταξύ άλλων, στην ερώτησή της η κα Καϊλή αναφέρεται στην απαγόρευση ανοίγματος νέων λογαριασμών, πλην ειδικών περιπτώσεων, η οποία έχει ως συνέπεια την πληρωμή υπέρογκης τραπεζικής προμήθειας.

«Έτσι, πολλοί πολίτες και επιχειρηματίες, μην μπορώντας να ανοίξουν λογαριασμούς και σε άλλες τράπεζες, αναγκάζονται, ακόμη και για πάγιες συναλλαγές τους, να πληρώνουν προμήθεια οι πολίτες για μεταφορά σε άλλη τράπεζα. Υψηλές προμήθειες επίσης πληρώνουν οι έλληνες πολίτες στις διατραπεζικές μεταφορές, ακόμη και στις μεταφορές από λογαριασμό σε λογαριασμό του ίδιου δικαιούχου σε άλλη τράπεζα. Επίσης, η πλήρης απαγόρευση της πρόωρης εξόφλησης ενήμερων δανείων ή της εξόφλησης "κόκκινων" δανείων με τραπεζική μεταφορά από λογαριασμό του οφειλέτη ίσχυε επί ένα σχεδόν έτος και έχει αρθεί μόλις κατά 50% προ δέκα ημερών περίπου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε «Τέτοιες μεγάλες στρεβλώσεις έχουν δυσβάσταχτο κόστος για την αγορά και τους πολίτες. Η οικονομική δραστηριότητα μετά την επιβολή των capital controls από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπέστη τεράστιο πλήγμα, σε σημείο που δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι εμφανίζει σχεδόν πλήρη ακινησία και η παραγωγή της έχει μειωθεί δραματικά».

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Η διαχείριση των capital controls από την ελληνική κυβέρνηση εισαγάγει διάφορες στρεβλώσεις, που περιστέλλουν θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών και προκαλούν ασφυξία στην αγορά. Π.χ. η απαγόρευση ανοίγματος νέων λογαριασμών προς αποφυγήν πληρωμής τραπεζικής προμήθειας επιφέρει σε πολίτες και επιχειρήσεις μεγάλo κόστoς, που εκπορεύεται από τις υψηλές προμήθειες των ελληνικών τραπεζών στις διατραπεζικές μεταφορές. Επίσης, η πλήρης απαγόρευση της πρόωρης εξόφλησης ενήμερων δανείων ή της εξόφλησης "κόκκινων" δανείων με τραπεζική μεταφορά ήρθη μόλις κατά 50% προ δέκα ημερών.

Οι συνέπειες της ασφυκτικής λειτουργίας των capital controls στην Ελλάδα είναι ολέθριες για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Επιπλέον, οι τράπεζες χρεώνουν υπερβολικά ποσά για τις αγορές με τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, που κατά μέσο όρο υπερβαίνουν το 1,5 € ανά αγορά, παρά το γεγονός ότι  ο Ε.Κ 751/2015 θεσπίζει πλαφόν 0,2 € και 0,3€ αντίστοιχα και οι εν λόγω διατάξεις έπρεπε να τυγχάνουν εφαρμογής από 9 Δεκέμβρη.

Ερωτάται η Επιτροπή:

α) έχει ελέγξει τη διαδικασία συμμόρφωσης της Ελλάδας στον Κανονισμό 751/2015;

β) έχει ελέγξει αν το ύψος των τραπεζικών προμηθειών και η απαγόρευση πλήρους αποπληρωμής δανείων με μεταφορά, που αναγκάζονται οι συναλλασσόμενοι να πληρώνουν λογω capital controls, είναι καταχρηστικό και αποβαίνει σε βάρος της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και αν ναι ποια μέτρα προτίθεται να λάβει;