O ελληνικός λαός λαμβάνει ανεπαρκή ή καθόλου ενημέρωση για τη "διπλωματική ατζέντα" της κυβέρνησης"
Με δύο επίκαιρες ερωτήσεις προς την Επιτροπή, η Ευρωβουλευτής της Ελιάς, Εύα Καϊλή, ζητά να πληροφορηθεί επισήμως για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους Θεσμούς, τι στιγμή που, όπως φαίνεται, ο Ελληνικός λαός λαμβάνει ανεπαρκή ή καθόλου ενημέρωση για τη "διπλωματική ατζέντα" της κυβέρνησης στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Η Εύα Καϊλή ρωτά την Επιτροπή αν πράγματι οι Θεσμοί κατέθεσαν πρόταση ενός Σχεδίου Β στο ενδεχόμενο ενός Grexit στην ελληνική κυβέρνηση, και κυρίως, ποιο το περιεχόμενό του, με ποια μορφή και σε ποιο σημείο της διαπραγμάτευσης κατατέθηκε. Το ζήτημα γίνεται πολύ κρίσιμο αν με κάποιο τρόπο συνδέεται το ενδεχόμενο επανενεργοποίησης μίας διαδικασία εξόδου από την ευρωζώνη με τη πιθανότητα η ελληνική κυβέρνηση να μη προχωρήσει σε υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Επιπλέον ρωτά την Επιτροπή το καθοριστικό ερώτημα για το ποιο είναι το θεσμικό όριο που καθορίζει πότε η έξοδος από την ευρωζώνη σημαίνει και αποχώρηση από την ΕΕ.

Καθώς τα θέματα αυτά μονοπωλούν το δημόσιο διάλογο και όχι μόνο καθορίζουν το μέλλον και τη προοπτική της Ελλάδας στην Ένωση αλλά έχουν και αυτόματες συνέπειες στη καθημερινότητα, στις καταθέσεις, στην εργασία, στη προστασία της κατοικίας, αλλά και στις βασικές δημόσιες παροχές όπως στην υγεία, τη κοινωνική ασφάλιση και τη παιδεία, είναι κρίσιμο ο Ελληνικός λαός να έχει ξεκάθαρη εικόνα, αλλά όπως αποδεικνύεται καθημερινά, ούτε ξεκάθαρη εικόνα έχει για τις επιλογές, αλλά και τις συνέπειες των επιλογών του, ούτε ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την ατζέντα της, και αυτό αναγκάζει να στραφούμε για επίσημη ενημέρωση στα όργανα της ΕΕ.

Για τον ίδιο λόγο, σε διαδοχική επίκαιρη ερώτησή της, η Εύα Καϊλή ρωτά την Επιτροπή αν πράγματι, σύμφωνα με την ομολογία του πρωθυπουργού, ετοίμασαν και έδωσαν οι Θεσμοί κείμενο για τις συνέπειες που θα είχε για την Ελλάδα ένα Grexit.

"Αυτό το κείμενο είναι πολύ σημαντική πηγή ενημέρωσης των συνεπειών της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, συνεπειών που δεν είναι ούτε ξεκάθαρες ούτε γνωστές στη μεγαλύτερη μερίδα των Ελλήνων πολιτών. Το ζήτημα αποκτά ακόμα πιο βαρύνουσα πολιτική σημασία καθώς οι Έλληνες πολίτες οδηγήθηκαν σε δημοψήφισμα με ελλειπή γνώση των συνεπειών μιας πιθανής εξόδου από την ευρωζώνη. Συνεπώς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει μία σχετική ενημέρωση από τα επίσημα όργανα της ΕΕ καθώς δεν υπάρχει άλλη σχετική πληροφόρηση προς τους Έλληνες πολίτες από το ελληνικό κράτος", επισημαίνει στην ερώτησή της η Εύα Καϊλή.

Η ευρωβουλευτής της Ελιάς κλιμακώνει την ένταση του κοινοβουλευτικού ελέγχου που της δίνει η θεσμική της θέση όσο πληθαίνουν οι πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο και την ασάφεια των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

(Πηγή: www.protothema.gr)