Ορισμένα μέλη του προσωπικού της Oxfam κατηγορούνται ότι διοργάνωσαν σεξουαλικά πάρτι και προσέφεραν βοήθεια με αντάλλαγμα σεξ, ενώ υποτίθεται ότι παρείχαν αρωγή στους πληγέντες από τον σεισμό του 2010 στην Αϊτή.

Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, η γαλλική ομάδα των Γιατρών χωρίς Σύνορα έλαβε 146 καταγγελίες το περασμένο έτος, εκ των οποίων 24 αφορούσαν σεξουαλική παρενόχληση ή σεξουαλική επίθεση, ενώ η ΜΚΟ Save the Children, με έδρα το Λονδίνο, έλαβε ειδοποίηση για 176 περιστατικά σε διάστημα τριών ετών, τα οποία αφορούν πιθανή κακοποίηση παιδιών από μέλη του προσωπικού της.

Το 2017 η Επιτροπή χορήγησε ενισχύσεις ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία 53,5 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν σε όλες τις οντότητες που συνδέονται με την Oxfam στην Ευρώπη. Η Επιτροπή δήλωσε ότι, αν η Oxfam δεν αποσαφηνίσει την κατάσταση γύρω από τις πρόσφατες καταγγελίες, είναι έτοιμη να σταματήσει τη χρηματοδότηση στους εταίρους της που δεν σεβάστηκαν στοιχειώδη ηθικά πρότυπα.

Λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή αξία όλων των οργανισμών με ηθικούς και ανθρωπιστικούς σκοπούς:

Προτίθεται η Επιτροπή να επιδιώξει πλήρη διερεύνηση προκειμένου να αποσαφηνιστεί με ποιους τρόπους χρησιμοποιούν τους δημόσιους πόρους όλες οι ΜΚΟ που εργάζονται σε άμεση επαφή με παιδιά;

Ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει η Επιτροπή για να ρυθμίσει τη χρήση του δημόσιου χρήματος που διατίθεται σε ΜΚΟ και να εξασφαλίσει μεγαλύτερη διαφάνεια στο πλαίσιο αυτό, καθώς και σε ό,τι αφορά την ηθική πιστοποίηση;