Επείγουσα ερώτηση για το προσφυγικό πρόβλημα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία και κυρίως την περιοχή της Ειδομένης κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωβουλευτής του S&D Εύα Καϊλή.

Η ελληνίδα ευρωβουλευτής δήλωσε πως: «Οι συνθήκες υγιεινής στους καταυλισμούς των προσφύγων τους καθιστούν εστίες μόλυνσης και ουσιαστικά ακατάλληλους ειδικά για τα μικρά παιδιά. Με την πρωτοφανή κατάσταση που επικρατεί από την ανέλεγκτη εισροή προσφύγων στην Ελλάδα και την παντελή απουσία της ελληνικής πολιτείας έχουμε οδηγηθεί σε τελείως απάνθρωπες καταστάσεις για τους πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν φτάσει σε κατάσταση απελπισίας. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, το ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς και διάφοροι τοπικοί φορείς επισημαίνουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης καθώς και τον κίνδυνο εξάπλωσης διαφόρων επιδημιών. Είναι αδήριτη ανάγκη να δραστηριοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς ώστε να αποφευχθεί, κατ’ αρχάς, η διακινδύνευση χιλιάδων ανθρωπίνων ζωών».

Και συνέχισε «Η απουσία της ελληνικής κυβέρνησης και η ελαφρότητα και ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζει το θέμα αποτυπώνονται χαρακτηριστικά σε καθημερινές δηλώσεις Υπουργών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Σε άλλο σημείο της δήλωσής της η κ. Καϊλή αναφέρεται στα πρόσφατα επεισόδια μεταξύ προσφύγων και αστυνομικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ στην περιοχή της Ειδομένης: «Μη βλέποντας λύση στο πρόβλημά τους μάλιστα, πολλοί πρόσφυγες επιχειρούν να περάσουν παρανόμως τα σύνορα, προκαλώντας ουσιαστικά ζητήματα και συνθήκες θερμού επεισοδίου μεταξύ των μεθοριακών και αστυνομικών δυνάμεων Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Η απουσία εθνικής στρατηγικής από την νυν κυβέρνηση, για τους Έλληνες  αστυνομικούς και τις μεθοριακές δυνάμεις στην περιοχή μπορεί δυνητικά να αποβεί και εθνικά επικίνδυνη».

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Οι υποτυπώδεις συνθήκες υγιεινής, που επικρατούν στους «καταυλισμούς» των προσφύγων στην Ελλάδα, χαρακτηρίζονται από δημοσιεύματα ως οι πρώτες «φαβέλες» της Ευρώπης. Ιδιαίτερα οξυμένη είναι η κατάσταση στον καταυλισμό της Ειδομένης, όπου βρίσκονται περισσότερα από 11.269 άτομα. Το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και τοπικοί φορείς, όπως ο Δήμαρχος, λόγω της σωρείας μολύνσεων από ασθένειες (ηπατίτιδας, λεπτοσπείρωσης, δερματικές ασθένειες, ψώρας) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση επιδημιών και ασθενειών εκλιπουσών στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο (π.χ. ελονοσίας). Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ ζητά να ληφθούν έκτακτα μέτρα και να γίνεται απολύμανση σε όλα τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν ασθενείς από την περιοχή. Οι υγειονομικές αρχές επισημαίνουν ότι αδυνατούν να παρέμβουν και να προχωρήσουν σε απολύμανση των εστιών. Ο έλληνας Υπουργός Εσωτερικών δηλώνει ότι θα σταματήσει την επαναπροώθηση προσφύγων, αν δεν βεβαιωθεί για τις συνθήκες υγιεινής.

Ερωτάται η Επιτρόπη:

Πως τα όργανα της ΕΕ θα προασπίσουν το ανώτερο αγαθό της υγείας, ως έκφανση της προστασίας του ιδιωτικού βίου (ΕΣΔΑ αρ. 8), της προστασίας της ελευθερίας και της ασφάλειας (ΕΣΔΑ αρ. 5), της ανθρώπινης αξιοπρέπειας (ΕΣΔΑ αρ.2), που πλήττεται τόσο όσον αφορά στους πρόσφυγες όσο και στους κατοίκους της περιοχής;

Ποια συνδρομή θα παρασχεθεί στην ελληνική κυβέρνηση, για να εξασφαλιστεί η υγιεινή των προσφύγων;

Απάντηση του κ. Στυλιανίδη εξ ονόματος της Επιτροπής

Η αντιμετώπιση των υγειονομικών προβλημάτων και των ανησυχιών για την υγεία αποτελεί έναν από τους πυλώνες της βοήθειας της Επιτροπής για τη βελτίωση της κατάστασης των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο του κανονισμού για τη στήριξη έκτακτης ανάγκης(1), χορηγήθηκαν στους εταίρους, στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, 83 εκατ. ευρώ με στόχο την επίτευξη βελτιώσεων, σημαντικό ποσοστό των οποίων προορίζεται για την ύδρευση, την αποχέτευση και την υγιεινή. Αυτό υλοποιείται με τη δημιουργία εγκαταστάσεων ντους και αποχωρητηρίων, την αποκομιδή των απορριμμάτων, τον καθαρισμό των χώρων, την εξεύρεση λύσεων όσον αφορά την αποστράγγιση και την παροχή υπηρεσιών πλυντηρίου. Προχωρεί εξάλλου η σύνδεση ορισμένων χώρων με δίκτυα κοινής ωφελείας, όπως π.χ. τα δίκτυα αποχέτευσης. Παρέχονται, επίσης, πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη και εξυπηρέτηση όσον αφορά τα παραπεμπτικά. Η Επιτροπή προέβη, επίσης, σε ξεχωριστή χρηματοδότηση για την εκπαίδευση των επαγγελματιών στον τομέα της υγείας και των διαμεσολαβητών υγείας, καθώς και για την παρακολούθηση ασθενειών, μέσω του προγράμματος υγείας της ΕΕ.

Οι διαμένοντες στον καταυλισμό της Ειδομένης μετακινήθηκαν πρόσφατα σε τοποθεσίες στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Πραγματοποιούνται τακτικές συναντήσεις μεταξύ της ελληνικής Γενικής Γραμματείας για τους πρόσφυγες, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εταίρων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας με αντικείμενο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένων της υγείας και της υγιεινής, τόσο στους εν λόγω χώρους, όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο του ΤΑΜΕ(2) και του ΤΕΑ(3), η Επιτροπή έχει χορηγήσει, τους τελευταίους 12 μήνες, 262 εκατ. ευρώ για δράσεις βοήθειας έκτακτης ανάγκης, οι οποίες πρόκειται να υλοποιηθούν στην Ελλάδα. Η εν λόγω βοήθεια έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνει 3,3 εκατ. ευρώ ως έκτακτη επιχορήγηση προς το ελληνικό Υπουργείο Υγείας, ακριβώς για να ενισχυθεί η ικανότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων στον τομέα της δημόσιας υγείας, τα οποία ανεφύησαν εξαιτίας της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Εξάλλου, πρόβλεψη για σκοπούς ιατρικής και υγειονομικής περίθαλψης έχει συμπεριληφθεί στην παροχή διαφόρων άλλων βοηθειών έκτακτης ανάγκης. Το ECDC(4) αναπτύσσει, επίσης, δράση στη χώρα, μετά από σχετική αίτηση των ελληνικών αρχών.

(1) ΕΕ L 70 της 16.3.2016, σ. 1 — http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX%3A32016R0369
(2) Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης.
(3) Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας.
(4) Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.