«Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ» ΕΙΠΕ Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Τι προβλήματα της εξέθεσαν οι κροκοπαραγωγοί

Επίσκεψη στην Κοζάνη αλλά και τη Φλώρινα πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, Εισηγήτρια για τις Στρατηγικές Επενδύσεις στην ΕΕ, όπου και θα μιλήσει για τις ευκαιρίες που αφορούν στην Ελλάδα.

Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής και Επικεφαλής της Ελιάς στο Ευρωκοινοβούλιο Εύα Καϊλή θα συμμετάσχει στο Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί σε Κοζάνη και Φλώρινα, την Παρασκευή 7 & το Σάββατο 8 Απριλίου αντίστοιχα, με θέμα: «Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Εργαλεία – Ευκαιρίες Ανάπτυξης για την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας».

Κατά την παραμονή της στην περιοχή, η Ευρωβουλευτής πραγματοποιεί συναντήσεις με τοπικούς φορείς. Μάλιστα το πρωί επισκέφθηκε τους Κροκοπαραγωγούς Κοζάνης με τους οποίους συνομίλησε και αντάλλαξε απόψεις για τα θέματα του κλάδου τους.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην υπό κατασκευή 5η Λιγνιτο-παραγωγική μονάδα της ΔΕΗ για να εξετάσει επί τόπου τα αναφυόμενα προβλήματα και να αναζητήσει λύσεις με τους αρμόδιους φορείς.

«Καταφέραμε να διασφαλίσουμε αρκετά επενδυτικά εργαλεία για τη Μακεδονία, αυτά αναγγείλαμε στη συνάντηση στην Κοζάνη και τώρα επισκέπτομαι πολύ καλούς φίλους στο κέντρο της παραγωγής και νομίζω ότι είναι η μόνο διέξοδος για τη χώρα, μέσω της στήριξης αυτού του κλάδου. Η Ευρώπη μπορεί να δώσει πολύ σημαντικές ευκαιρίες αρκεί να κινηθούμε σωστά και να τις καταφέρουμε , με όποια κυβέρνηση και αν υπάρχει», δήλωσε η κ. Καϊλή κατά την παρουσία του στον συνεταιρισμό.

Την ελληνίδα Ευρωβουλευτή συνόδευε ο πρώην υπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης ενώ την υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Νίκος Πατσιούρας ο οποίος την ενημέρωσε για τα σχέδια ανάπτυξης του Συνεταιρισμού αλλά και τα προβλήματα, όπως το αίτημα για να εξάγεται ο κρόκος στην Κίνα. Χαρακτηριστικά ο κ. Πατσιούρας δήλωσε πως «είναι μια εθιμοτυπική επίσκεψη της κ. Καϊλή στον συνεταιρισμό. Εμείς από πλευράς μας θα της θέσουμε υπόψη κάποια από τα προβλήματα του συνεταιρισμού και γενικότερα η παραγωγή. Για τις εξαγωγές, και τα θέματα που θα θέσουμε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης, ώστε να μπορέσουμε να φύγουμε από τη δυσκολία που έχουμε από την κυβέρνηση της Κίνας, που δεν εκδίδει την άδεια που τόσο καιρό επιζητούμε, για να εξάγουμε το προϊόν εκεί».

Για τη συμφωνία με τη φέτα και την Καναδά

Κληθείς να σχολιάσει τη συμφωνία μεταξύ ευρωπαϊκής ένωσης και Καναδά για τη φέτα, η κ. Καϊλή απάντησε πως «αυτοί που σχολίασαν αρνητικά, μάλλον δεν διάβασαν το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε , αφού μετά από αρκετά χρόνια απόλυτου χάους στον Καναδά , πλέον απαγορεύεται η ελληνική φέτα και οποιαδήποτε ελληνική σημαία . Μπορεί κανείς να αναφέρεται σε «στυλ φέτα» ή «τύπου φέτα», αλλά χωρίς να λέει Ελλάδα. Υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο για τους έλληνες παραγωγούς εκεί και δίνονται πολύ μεγάλες ευκαιρίες , με μια πολύ μεγάλη αγορά και μείωση έως και 58% των δασμών που υπήρχαν και εξήγαγαν εκεί ελληνική φέτα,. Είναι πολύ σημαντικό βήμα και ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Θα μπορούσε να μην λέει κανείς ούτε καν τη λέξη φέτα, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση και εύχομαι να το καταφέρει η κυβέρνηση στο μέλλον».
Β.Σ.

ΠΗΓΗ: http://www.prlogos.gr/%ce%b5%cf%80%ce%af%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%88%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%cf%8d%ce%b1%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%90%ce%bb%ce%ae-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%bf%ce%b6%ce%ac%ce%bd%ce%b7-%cf%83%cf%85/