«Σήμερα είναι μία σπουδαία μέρα. Ολοκληρώθηκε η βελτίωση και επέκταση του Σχεδίου Στρατηγικών Επενδύσεων - Γιούνκερ Πλαν . Εργαστήκαμε μαζί με τους συναδέλφους μου, με επιτυχία, και σε χρηματοοικονομικό αλλά και τεχνικό επίπεδο για την βελτίωση του Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, για την επέκταση και εμβάθυνση των Επενδύσεων στις Υποδομές και στις Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις. Τώρα όλη η ένταση της προσπάθειάς μας πρέπει να επικεντρωθεί στη βέλτιστη υλοποίησή του, ώστε τα χρήματα να κατευθυνθούν γρήγορα στην πραγματική οικονομία για τη δημιουργία βιώσιμων οικονομικών κύκλων και πολλών και καλών θέσεων εργασίας», δήλωσε με το πέρας της συνεδρίασης της ολομέλειας σήμερα στο Στρασβούργο, η επικεφαλής της Ελιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Εύα Καϊλή.

Ολοκληρώθηκε σήμερα η συζήτηση για την επέκταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, γνωστού ως Σχέδιο Γιούνκερ, για το οποίο η Εύα Καϊλή ήταν η κύρια εισηγήτρια την γνωμοδότησης εκ μέρους της Επιτροπής Βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Καταφέραμε κόντρα σε πολλές δυσκολίες να εξισορροπήσουμε ένα πρόγραμμα που ενώ φτιάχτηκε για να εξομαλύνει τον Ευρωπαϊκό επενδυτικό χάρτη, στη πράξη επέκτεινε τις ανισότητες σε βάρος των κρατών-μελών που χρειάζονταν μεγαλύτερη βοήθεια», υπογράμμισε η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής.

Οι τροποποιήσεις στον κανονισμό που πρότεινε η Εύα Καϊλή ήταν καθοριστικές, καθώς έθεσαν το πλαίσιο βελτίωσης των ροών των επενδύσεων προς της περιοχές και τους τομείς που χρειάζονταν περισσότερο τις χρηματοδοτήσεις.

Έγιναν επίσης, αποδεκτές μία σειρά από τεχνικές αλλαγές που πρότεινε, οι οποίες έφεραν δραστική επέκταση των διαθεσίμων κεφαλαίων για τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (SMEs window), επέκτειναν τον ορισμό της προσθετότητας για τον προσδιορισμό των δικαιούχων (additionality), βελτίωσαν τη ζεύξη του Σχεδίου Γιούνκερ με τα Ευρωπαϊκά Δομικά Ταμεία (financial blending), αναπροσάρμοσαν το πλαίσιο δημιουργίας επενδυτικών πλατφορμών για τη δημιουργία περιφερειακών και διασυνοριακών συνεργειών αλλά και συνεργειών των επιχειρήσεων με τις περιφέρειες (investment platforms), και ενίσχυσαν τα εργαλεία ενημέρωσης και κατεύθυνσης των ενδιαφερομένων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investments Advisory Hub).

«Πλέον, με τις βελτιώσεις που πετύχαμε, κόντρα σε πολλές δυσκολίες και αντιστάσεις, με πολλές τεχνικές αναλύσεις και δύσκολες διαπραγματεύσεις, διευκολύναμε δραστικά τη πρόσβαση σε κρίσιμα κεφάλαια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας. Έχουμε ήδη ξεκινήσει μία μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης των φορέων της πραγματικής οικονομίας σε όλη την Ελλάδα που θα επεκταθεί και κορυφωθεί τους επόμενους μήνες.», υπογράμμισε η Ευρωβουλευτής.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο αρμόδιος Επίτροπος, Γιρκι Κατάινεν συνεχάρη τους τέσσερεις εισηγητές, μεταξύ των οποίων και την Εύα Καϊλή για την συνεισφορά της στην νομοθεσία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων και επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του να συνεχίσουν τη συνεργασία στο πλαίσιο της καλής υλοποίησης που θα φέρει άμεσα δουλειές και οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα.