Ανιστόρητη εκδήλωση με αλυτρωτικό περιεχόμενο για Μακεδονία και Θράκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Επιστολή Διαμαρτυρίας από Εύα Καϊλή και Μανώλη Κεφαλογιάννη προς τον Πρόεδρο του ΕΚ, Μάρτιν Σούλτζ

Eπιστολή διαμαρτυρίας απέστειλαν η Εύα Καϊλή, επικεφαλής της ΚΟ της Ελιάς και ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, Επικεφαλής της ΚΟ της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτζ.

Η επιστολή αφορά τη διοργάνωση εκδήλωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα "Η Ελευθερία του δικαιώματος του συνέρχεσθαι στην Ελλάδα. Νομικά Κενά στα Δικαιώματα των Μειονοτήτων στην Ευρώπη" (Freedom of Association in Greece. A loophole in European Minority Standards), στην οποία έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι οργανώσεων, οι οποίες προωθούν αλυτρωτικές θέσεις κατά της Ελλάδας, όπως η "Μακεδονική Μορφωτική και Πολιτιστικής Κίνησης Έδεσσας" και η οργάνωση "Ουράνιο Τόξο".

Στην επιστολή τους, η Εύα Καϊλή και ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης υπογραμμίζουν ότι η μειονότητα στην Θράκη, βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 είναι θρησκευτική μειονότητα και επιπλέον, η οργάνωση "Ουράνιο Τόξο" είναι ο εκφραστής των αλυτρωτικών προθέσεων μιας μικρής ομάδας κατοίκων σλαβικής καταγωγής, που κατά κύριο λόγο διαμένουν στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Επιπλέον, οι Έλληνες ευρωβουλευτές τόνισαν στην επιστολή τους ότι το Ελληνικό Σύνταγμα εγγυάται την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών όλων των ατόμων που ζουν στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, και τα θρησκευτικά και πολιτικά πιστεύω των Ελλήνων πολιτών.