Η πρώτη οργανωμένη συζήτηση της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) για την ελευθερία των ΜΜΕ στην Ευρώπη, διεξήχθη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή και συναδέλφων της ευρωβουλευτών από Ουγγαρία (Istvan Ujhelyi, Head of Delegation), Πολωνία (Boguslaw Liberadzki, Head of Delegation) και Ιταλία (Pier Antonio Panzeri, Chair of Chairs of Delegations, Michela Giuffrida, Journalist).

Στη συζήτηση παρενέβη ο αρμόδιος Επίτροπος Gunther Oettinger ο οποίος τόνισε ότι παρακολουθεί στενά τις παραβιάσεις στη λειτουργία των ΜΜΕ σε χώρες της ΕΕ ενώ τόνισε ότι είναι υψίστης σημασίας η ανεξαρτησία των εποπτικών αρχών των ραδιοτηλεοπτικών τοπίων σε όλες τις χώρες. Ο ευρωπαίος επίτροπος δεσμεύτηκε ότι η Επιτροπή θα κάνει ότι μπορεί για να εγγυηθεί την προστασία της πολυφωνίας σε όλα τα κράτη μέλη, κάτι που βρίσκεται στην καρδιά των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Οι ευρωβουλευτές με εμπειρία όλοι γύρω από την πολιτική των ΜΜΕ στις χώρες τους, τόνισαν την ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί στις χώρες τους με ιδιαίτερη έμφαση στην περίπτωση της Πολωνίας όπου η συντηρητική κυβέρνηση έχει πάρει στα χέρια της την δημόσια τηλεόραση αγνοώντας πλήρως τις συστάσεις του Συνταγματικού δικαστηρίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ στην Ουγγαρία η κυβέρνηση Όρμπαν με υπόγειες παρεμβάσεις έκλεισε μια από τις πιο παραδοσιακές αντιπολιτευόμενες εφημερίδες (Nepszabadsag). Επιπλέον διευκρινήσεις για την κατάσταση στην Ουγγαρία μέσω μια εξαιρετικής παρουσίασης, έδωσε η δημοσιογράφος Ανίτα Κομούβες, που έχασε την δουλειά της εξαιτίας της κυβέρνησης Ορμπάν. Ενδιαφέρουσα ήταν και η τοποθέτηση της Michela Giuffrida η οποία επισήμανε τον ρόλο της Ιταλικής μαφίας στην παρεμπόδιση της ελευθερίας της δημοσιογραφικής έρευνας στη χώρα.

Στη συζήτηση παρενέβησαν δημοσιογράφοι από όλες τις χώρες σκιαγραφώντας από την δικής τους εμπειρία τις εξελίξεις. Πιο συγκεκριμένα ο Έλληνας δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης τόνισε ότι η σχέση της πολιτικής με την δημοσιογραφία ήταν από πάντα συγκρουσιακή και ότι η πολιτική εξουσία η οποία θέλει να ελέγξει την επικοινωνία, εμφανίζεται πάντα με το πέπλο της μεταρρύθμισης και της υποστήριξης της διαφάνειας καλύπτοντας τις πραγματικές τους προθέσεις. Παράλληλα υπογράμμισε αρκετά κοινά σημεία στη ρητορική που χρησιμοποίησαν η κυβέρνηση Ορμπαν στην Ουγγαρία και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Ελλάδα.

Η εκπρόσωπος των Reporters without borders Julie Majerczak ανέφερε ότι ανησυχεί πολύ για την χειροτέρευση των συνθηκών της ελευθερίας των ΜΜΕ στην Ευρώπη και τόνισε ότι χρειάζεται να αναληφθεί πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για κοινο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ΜΜΕ. Επισήμανε την ανησυχία της και για τον συγκεντρωτισμό πολλών ΜΜΕ σε ολιγάρχες.

Τη συζήτηση έκλεισε με παρέμβασή του ο Καθηγητής Συνταγματικού δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, τόνισε την αδυναμία της ΕΕ να προστατεύσει την ελευθερία των ΜΜΕ, ενώ το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ που προβλέπει κυρώσεις σε χώρες που παραβιάζουν τις συνθήκες δεν φαίνεται να είναι αρκετό. Ο κ. Γεραπετρίτης συμφώνησε με τον Επίτροπο Έττιγκερ σχετικά με τη δημιουργία ευρωπαϊκής ανεξάρτητης αρχής η οποία θα είναι ακέραια και θα λαμβάνεται υπόψιν από τα κράτη μέλη ενώ και από την πλευρά του συνέστησε ότι χρειάζεται έλεγχος της προέλευσης της χρηματοδότησης των αδειών των τηλεοπτικών αδειών και χρησιμοποίηση όλου του φάσματος για τις τηλεοπτικές άδεις φωτίζοντας το παράδειγμα της Ελλάδας.

Η Εύα Καιλή κλείνοντας τόνισε ότι η απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου για τον νόμο στην Ελλάδα ήταν μια μεγάλη νίκη για την ελευθερία των ΜΜΕ και υποσχέθηκε ότι αυτή η πρωτοβουλια των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για την οποία έγιναν προσπάθειες να εμποδιστεί με πολιτικές παρεμβάσεις, θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί σε ένα monitor group το οποίο θα συμβουλεύει με προτάσεις του την Επιτροπή για την εξασφάλιση ενός Ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για την λειτουργία των ΜΜΕ.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεσμεύτηκε ότι η επόμενη συζήτηση θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες και θα ανακοινωθεί σύντομα σε συνεργασία αυτή τη φορά και με ανεξάρτητους ευρωπαϊκούς φορείς για την ελευθερία του τύπου όπως το Future media lab.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ολόκληρή η συζήτηση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω Facebook live και βρίσκεται στη σελίδα της Εύας Καϊλή στο Facebook www.facebook.com/Kaili.Eva