Το θέμα της Τράπεζας Αττικής, της ανακεφαλαιοποίησής της και της σκανδαλώδους λειτουργίας της, αναδεικνύει με κατεπείγουσα ερώτησή της η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή. Ζήτησε την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και αντίγραφο της έκθεσης ελέγχου της ΤτΕ και του SSM, που θα κατατεθεί στον Εισαγγελέα Διαφθοράς και τον Οικονομικό Εισαγγελέα.

“H Τράπεζα Αττικής δυστυχώς, λόγω του γεγονότος ότι δεν είναι συστημική και δεν υπόκειται στους περιορισμούς των άλλων τραπεζών, κινδυνεύει να παραμείνει εκτεθειμένη σε πολιτικές πιέσεις, καθώς φαίνεται πως εξωθήθηκε να λειτουργήσει ως μακρύ χέρι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για τη χορήγηση θαλασσοδανείων σε εκλεκτούς επιχειρηματίες. Η κυβέρνηση αντί να αφήσει την Τράπεζα Αττικής να λειτουργήσει ως τράπεζα-πρότυπο, που να δανειοδοτεί λελογισμένα και να παρέχει ρευστότητα στην υγιή επιχειρηματικότητα, χρησιμοποιήθηκε για δανεικά και αγύριστα σε βολικούς πολιτικούς της φίλους. Και φυσικά το λογαριασμό της ανακεφαλαιοποίησής της πληρώνουν για μία ακόμη φορά οι φορολογούμενοι. Οφείλει να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της νέας διοίκησης με την εποπτεία και της ΤτΕ, ώστε να διαφυλαχθούν τα αποθεματικά ΤΣΜΕΔΕ και ΤΕΕ και να προστατευθούν τελικά, οι ίδιοι οι μηχανικοί σε όλη την χώρα, από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της κυβέρνησης που ρισκάρει τυχοδιωκτικά στις μικροπολιτικές της σκοπιμότητες, τους κόπους όλου του κλάδου.”

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Η Τράπεζα Αττικής, από τις λίγες μη συστημικές τράπεζες της Ελλάδας, ευρισκόμενη ουσιαστικά υπό τον έλεγχο του ΤΣΜΕΔΕ, στο τέλος Μαρτίου 2016 εμφάνιζε «κόκκινα» δάνεια 57%, ενώ σήμερα ήδη 60%, με μέσο όρο στις άλλες τράπεζες 45%. Σ' αυτές περιλαμβάνονται χρηματοδοτήσεις σε γνωστά επιχειρηματικά ονόματα, με ασυνήθιστα υψηλές χρηματοδοτικές γραμμές. Μετά τον εποπτικό έλεγχο του SSM και της Τράπεζας της Ελλάδος, η Attica Bank βρέθηκε ένα βήμα πριν την τοποθέτηση Επιτρόπου και την ενεργοποίηση των διαδικασιών εκκαθάρισης. Αυτό απετράπη έπειτα από συμφωνία του ΤΣΜΕΔΕ με την Τράπεζα της Ελλάδος, τον περασμένο Ιούλιο, για την άμεση αντικατάσταση της διοίκησης με έμπειρα τραπεζικά στελέχη και τη συμμόρφωση με τις υποδείξεις των ελεγκτών. Η μονομερής ανακοίνωση εκ μέρους της κυβέρνησης του νέου Δ.Σ. χωρίς προηγούμενη έγκριση της ΤτΕ ήταν προφανές θεσμικό ατόπημα. Παράλληλα, πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση της διεύθυνσης Εποπτείας της ΤτΕ έγινε έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στο γραφείο της εταιρείας της συζύγου του διοικητή της ΤτΕ!

α) Ενόψει της κατάθεσης στον Εισαγγελέα του πορίσματος ελέγχου της ΤτΕ και του SSM, ζητείται η χορήγηση αντιγράφου του.

β) Ποιες δράσεις προτίθεται η ΕΚΤ να αναλάβει για την προστασία του τραπεζικού συστήματος από ενδεχόμενες απόπειρες πολιτικών πιέσεων σε όποιο επίπεδο;