Με αφορμή την ανεξέλεγκτη κατάσταση στη Λέσβο, τις καταγγελίες του Οδ. Βουδούρη και τη σχετική απόφαση της Κομισιόν να στείλει εμπειρογνώμονα, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την κακοδιαχείριση των κονδυλίων για τους πρόσφυγες εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ακολουθώντας σειρά σχετικών ερωτήσεών της ως προς την ορθολογική και διάφανη διαχείριση των χρηματοδοτήσεων εκ μέρους των ΜΚΟ και των Ελληνικών αρχών, υπέβαλε εκ νέου σχετική ερώτηση, βάσει των δεδομένων που ανέκυψαν προ ολίγων ημερών.

Ειδικότερα, μετά τις καταγγελίες του παραιτηθέντος Γενικού Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης Οδ. Βουδούρη για κακοδιαχείριση των κονδυλίων και τις δηλώσεις κατά την ενημέρωση του Τύπου εκ μέρους της εκπροσώπου τύπου του αρμοδίου Επιτρόπου Ν. Μπερτό ότι η Επιτροπή θα στείλει έναν εμπειρογνώμονα, ο οποίος θα παράσχει τεχνογνωσία στις αρχές σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των εν λόγω κεφαλαίων (για τους πρόσφυγες), η Ευρωβουλευτής ζητά εξηγήσεις και λεπτομέρειες.

“Το θέμα είναι πολύ σημαντικό και έχει να κάνει με την ορθή και διαφανή διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων είτε από τις ΜΚΟ είτε από την ελληνική κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να μη διασταυρώσουμε τις καταγγελίες του παραιτηθέντος Γενικού Γραμματέα ότι το μέσο κόστος ανά πρόσφυγα στην Ελλάδα ανέρχεται σε 15.000,00€ ενώ στη Νορβηγία σε 12.000,00€, ενώ στην Ελλάδα οι πρόσφυγες είναι περισσότεροι και άρα μπορεί να γίνεται και μεγαλύτερη οικονομία κλίμακος. Άλλωστε τυχαίο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλνει και εμπειρογνώμονα για το θέμα τις αμέσως προσεχείς μέρες;” δήλωσε η κ. Καϊλή.

“Είναι ένα ευαίσθητο θέμα, το οποίο αναδεικνύουμε και παρακολουθούμε από την αρχή του φαινομένου της αθρόας εισροής των προσφύγων και την εμπλοκή της ΕΕ. Είναι η τέταρτη στη σειρά σχετική ερώτηση που καταθέτουμε και δυστυχώς οι εξελίξεις δικαίωσαν την επιμονή μας να ασκηθεί ενδελεχής έλεγχος της διαφάνειας στη διαχείριση των κονδυλίων αλλά και της αποδοτικότητάς τους. Εμείς θα συνεχίσουμε να ζητάμε ορθολογική διαχείριση και διαφάνεια των κονδυλίων και να προτείνουμε λύσεις προς όφελος των ευρωπαίων φορολογουμένων αλλά και των ίδιων των προσφύγων “ κατέληξε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης :

Μέσα Σεπτεμβρίου ο Έλληνας Γενικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης Οδυσσέας Βουδούρης παραιτήθηκε πέντε περίπου μήνες μετά την τοποθέτησή του.

Σε συνέντευξη του κατήγγειλε ότι «Η Νορβηγία... ξοδεύει λιγότερα χρήματα από εμάς (στην Ελλάδα) και το μέσο κόστος ενός πρόσφυγα στη Νορβηγία, ανά έτος, είναι της τάξεως των 12.000 (ευρώ), ενώ στην Ελλάδα είναι 15.000». Παράλληλα, η Ν. Μπερτό δήλωσε στις 20-9-2016 ότι η Επιτροπή αναμένεται να στείλει έναν εμπειρογνώμονα ο οποίος θα παράσχει τεχνογνωσία στις αρχές σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των εν λόγω κεφαλαίων (για τους πρόσφυγες).

Ερωτάται λοιπόν η Επιτροπή:

α) Διαθέτει στοιχεία σε σχέση με τη μη ορθολογική διαχείριση των κεφαλαίων για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και ποια;

β) Σκοπεύει να υιοθετήσει μηχανισμό ελέγχου του κόστους ανά πρόσφυγα ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και να δίνεται στην δημοσιότητα ο μισθός και ο αριθμός των απασχολουμένων στις αντίστοιχες δομές και ΜΚΟ;

γ) Για το σύστημα χορήγησης χρηματοδότησης στις κατάλληλες ΜΚΟ, υπάρχει μηχανισμός ελέγχου αξιολόγησης του έργου και της αποδοτικότητάς τους για τα κονδύλια Heading 3 και 4;